10 HÓNAPOS

 2017.10.12. 21:23
Ákos kb egy héttel múlt 9 hós, amikor elkezdte mondogatni, hogy baba, tete, dede, pápá és hasonlók. Legtöbbször még csak mondogatja, és nem jelent semmit, de van amikor sikerül neki direkt kimondani valamit, eddig a baba és a pápá sikerült párszor. A pápához integet is most már egyre többször.
Voltunk lent egy hetet a soltvadkerti táborban, nekem iszonyú fárasztó volt, mert ugye Zoli csak ritkán ért rá segíteni, de nagyon jól vettük az akadályokat. Nóri nagyon ügyes, önálló volt, simán eljátszott a kisebb iskolás lányokkal, és szinte semmiért nem kellett neki könyörögni, okosan és fegyelmezettebb csinálta végig. Mindig eszembe jut, mennyire szerencsém volt és van vele, elképesztő hogy sem az alvásával, sem az evésével, sem a viselkedésével nem volt soha gondom. Ákossal már nehezebb volt, ő amúgy sem alszik tökéletesen, de mivel ugye pici, nyilván folyamatos figyelmet igényelt. Esténként a házunk mellett, az ablaktól a néhány méterre nagy és hangos bulik voltak, karaoke, vetélkedő, disco, előadások, stb., de a tényleg brutális hangerőhöz képest irtó jól aludtak. Ákos az összeset végigaludta, talán csak egyszer kellett visszaaltatni, Nóri pedig maximum hallgatózott és később aludt el kicsit, de nagyon nyugodtan és simán fogadta, nem volt gond belőle. Éjfél után viszont sokszor kelt, de ott a táborban úgy voltam vele, hogy hátha az idegen környezet zavarja meg, megszoptattam mindig, volt hogy 4-5x is egy éjjel. Az utána következő hetekben kezdett jobban aludni, erről majd lentebb írok.
Ákos evése mondjuk száz százalékos, mindent amit adok neki, gyorsan megeszik az utolsó falatig, ráadásul a tábor első napjától már vacsorát is kap, és így már 4x eszik egy nap. Simán megette már az első alkalommal is a plusz adagot, úgyhogy gondolom szüksége is volt rá. Persze sajnos ettől nem kelt kevesebbszer éjjel, úgyhogy az nem ettől függött úgy látszik. Ezen kívül elalvások előtt szopizik már csak: délelőtt, ebéd után, este, és éjszaka.
A komfortszopit most már teljesen felváltotta a cumi, úgyhogy nagyon rövid ideig is szopizik  csak, addig amíg eszik, aztán kiköpi, eltolja, és cumival alszik el. Ez volt amúgy a cél a cumival, nélküle most is folyton cicin lógna, amit nagyon nem szerettem volna. Abból a szempontból is jó, hogy ha már nem fog szopizni, nem lesz gond az elalvás, ott a cumi. Más szempontból kicsit jobb lett volna, ha ő is szopja az ujját, mert így éjjel azért is kelhetek fel néha, hogy csak a kiesett cumit visszadugjam. Ellenben a cumit majd el lehet venni tőle később. Mondjuk nem mintha tudtam volna befolyásolni, mindkettő úgy csinálta, ahogy ő akarta.
Egy csomó mindenben teljesen más mint Nóri. Sokszor úgy érzem, Nóri nem is volt igazi gyerek, nem ette a homokot, földet, kavicsot, levelet, füvet, botot, stb amit talált a földön, Ákos rendszeresen bekapkodja ezeket. Nem hisztizett kicsinek sosem, Ákos mar most simán földhözvágja magát, és tiszta erejéből visít, ha valami nem tetszik neki (pl ha valahonnan elhozom mert nem mehet oda). Lesznek itt hisztik majd nagyobb korában az biztos... Nóri simán aludt ha letettem és soha nem kellett magam mellé vennem vagy éjszaka virrasztani vele, altatgatni, aludt és kész, Ákossal ezeket mind végigcsináltam. Most kezd talán az alvása rendeződni és elviselhetővé válni, néhány hete már 5-6 között szopizik először, és utána még 1-2 órát alszik, szinte mindig 7-kor kel. A szopi utáni alvás már elég nehézkesen megy, de annyira korán nem vagyok hajlandó felkelni még vele, úgyhogy visszaaltatom, de sűrűn mocorog és hamar felébred újra. De ez így már elég tűrhető.
A délutáni alvása is egy ideje már egész normális. Július 17-én kezdtem, hogy amint elalszik már nem fekszem mellette. Persze ott vagyok a közelében, mert néha megébred és akkor vissza kell simizni, de alapvetően egész normálisan alszik 1,5-2 órát ilyenkor. Utána pedig már bírja estig, kb 8 hósan hagyta el végleg a harmadik alvást este.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsinorka.blog.hu/api/trackback/id/tr9012958233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása