8 HÓNAPOS

 2017.10.12. 21:21
Ákos már elmúlt 8 hónapos. Május 9-én bújt ki az első foga, a bal alsó, és néhány napra rá a jobb alsó is. Akkortájt extra rossz éjszakáink voltak, de tulajdonképpen​ folyton rossz éjszakáink vannak... Ugye a rossz alvás kb 3-4 hós korában kezdődött, a 6 hós extra mozgásfejlődés idején kezdett nagyon szörnyű lenni, és azóta is katasztrófa. Minden nap 8-kor fürdenek (most már kb. egy hónapja együtt, mert Ákos is nagyon stabilan ül), legkésőbb 9-kor, de inkább kicsit előbb már alszik. Kb éjfélig, de van hogy 1-ig. Előtte néha szokott csak álmában mocorogni, de akkor kicsi simivel, cumival visszaalszik. Utána viszont kezdődik a buli, 1-2 óránként ébred, ahogy hajnalodik, egyre sűrűbben. Ha mindig magam mellé veszem és megszoptatom, akkor általában visszaalszik, és át tudom gördíteni a saját ágyába, de olyan is van, hogy ezután még cumival kell altatni. Hajnalban, 6-7 után már egyáltalán nem alszik vissza. 7 előtt nem engedem felkelni, utána már ha nagyon nem megy, hagyom ébredni. Nóri miatt szívás, mert ha ovi van, akkor is csak 3/4 8-kor keltjük, hétvégén meg ha hagyjuk, 9-ig is alszik. Addig Ákossal csendben kell lenni itt "kint", nem tudom addig letenni rendesen játszani.
Már pár hete nappal próbálom cumisüvegből vízzel és teával (édeskömény, kamilla) kínálni. Az elején fogalma sem volt, mit kezdjen vele, most már, főleg hogy nagy meleg van, pár kortyot tud inni. Úgyhogy arra gondoltam, éjjel legkorábban 2-3 körül vagyok hajlandó először szoptatni, az előtte lévő kelésnél vizet/teát kap, és cumival visszaaltatom. Hátha így sikerül majd kitolni az első ébredést is, ha megszokja, hogy egy darabig nincs cici. Sajnos, mivel muszáj volt magam mellé tolni a kiságyát, és a rács sincs köztünk, nagyon megszokta, hogy ott vagyok neki, és már félálomban is felém.kezd mindig mászni. Persze ha csak visszafektetem az nem tetszik neki, jönne szopizni. De a hónapok óta tartó óránkénti keléstől, nehéz visszaaltatástól kezdek nagyon elfáradni, jó ha 4-5 órákat alszom hónapok óta, azt is sok részletben. Egy fokkal jobban bírom egyébként, mint ahogy magamról gondoltam volna (alapból ugye képes lennék 10 órát is aludni éjszaka), azt hiszem hozzászoktam a nem alváshoz. Azért nem mondom hogy nem szoktam ideges lenni, de valahol tudom, hogy szüksége van rám. Próbálom mindig elemezni, hogy vajon neki miért van rám ennyire szüksége, és Nóri meg miért tudott sokat aludni anélkül, hogy egyszer is mellé kellett volna feküdnöm, de sokra nem jutottam. Félek, hogy nagyon megszokja ezt, és még évekig vele kell aludnom, vagy kelnem kell hozzá, amit nagyon nem szeretnék. De közben meg azt sem szeretném, ha sérülne a lelke. Egyelőre ezzel a szopi kitolással próbálkozom, remélem jutok valamire.
A hozzátáplálással egész jól haladunk, már pár hete kétszer kap enni a szopin kívül, és utána már nem is szoptatom meg, mert annyira nem kérte sosem. Így tulajdonképpen már 2 étkezés ki van váltva. Elég sokat és ügyesen eszik, jobban mint anno Nóri. Bár éppen néhány napja valamiért ellenkezik, sír, nem kér enni. Nem az összes evésnél, de nem jöttem meg rá, hogy mi lehet a baj. Remélem csak átmeneti, mert előtte tényleg nagyon szépen evett már.
Most így néz ki egy napunk:
Függetlenül attól, hogy előtte hajnalban mikor szopizott utoljára (de általában 6-7 körül), 9-kor megszoptatom, addigra lesz újra éhes. Aztán 10 körül alszik, legtöbbször csak fél órát, de az utóbbi időben néha volt már egy óra is. Fél 12-kor kap ebédet (főzeléket, pár hete már néha husit is kap bele). Ebből jó esetben 150 ml körül eszik. Utána nem szopik már, vizet/teát kap, de nem nagyon iszik. Amúgy is direkt elég levesesre csinálom a főzeléket, hogy könnyebben emészthető legyen. 1-2 óra között együtt fekszünk le (egy ideje Nóri is velünk alszik a nagy ágyban, így hamarabb elalszik, és nincs kirekesztve sem), akkor szopizik elég sokat. Régebben kb folyamatosan
cicin volt amíg aludt, most pár hete már egy idő után elengedi, és ha megébred, cumit kap, azzal visszaalszik. Jó esetben kb. 2 órát alszunk így (én is néha elalszom, de többnyire olvasgatok, beszélgetek a neten). Utána kb fél 6-ig bírja, akkor kap gyümölcsöt, néha gabonapéppel keverve, nagyon finom. Utána akkor szoptatom meg, amikor álmos (6 - fél 7 körül), akkor abba bele is alszik, és leteszem, alszik fél órát. Aztán 8-kor fürcsi, és kezdődik az éjszakai meló...
Amikor nem szopizik az ennivaló miatt, igyekszem lefejni a tejet, hogy megmaradjon. Nórival elég hamar elapadt, mert nem fejtem rendesen amikor a ht már jobban beindult, így egy éves korára már nem volt tejem. Persze nem bánnám ha most is így lenne... De Ákost biztosan tovább fogom szoptatni mint Nórit, ahogy eddig állunk. Van egy örökbefogadott baba, akinek odaadom a lefejt tejet, fizetnek is érte (2000 Ft/liter), egész jó kiegészítés. Napi 2-4 dl-t tudok fejni, attól függ, mennyi időm van rá.
Egyébként már egy hónapja nagyon biztosan áll fel, kapaszkodva lépeget, brutál gyorsan mászik, átmászik mindenen, nagyon stabilan ül. 9 kg, a hosszát nem tudom pontosan, de 74-es ruhákat hord már. A szeme továbbra is kék, ez már így is marad úgy néz ki.
Olyan érdekes, hogy mindkét gyereknél tudtam már akkor, amikor vártam őket (de még nem mondtak semmit), hogy fiú vagy lány, hogy milyen alkatúak, és hogy milyen lesz a szemük. Ezekben annyira biztos voltam, és így is lett.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsinorka.blog.hu/api/trackback/id/tr3312958217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása