Zalán már 8 hónapos.
Rengeteget fejlődik folyamatosan. Érdekes, hogy azért lassabban halad mindennel mint Nóri és Ákos, de ez egyáltalán nem zavar, nincs elkésve semmivel. Kb 3-4 hósan fordult hasról hátra, 5-6 hósan hátról hasra, 6-7 hós kora között kezdett kúszni, először körbe, aztán előre is egyre gyorsabban, most már nagyon gyors. Felhúzza magát térdre és kutyázik, de nem mászik még. Állni és ülni szintén nem tud még, de szép lassan ügyesedik. Fura hogy Nóri és Ákos sokkal előbb csináltak mindent, mégis velük sokkal jobban idegeskedtem mindenen. Biztos amiatt is vagyok lazább, hogy harmadik gyerek, de abszolút nem érdekel ha lassabban halad. Adok neki időt, nem fog lekésni semmiről.
Emiatt is, meg a nagyokból kiindulva is, 7,5 hós koráig el se kezdtem a hozzátáplálást. Azóta is csak 6-8 alkalommal kóstoltattam meg vele az almát és körtét, de pont mint a testvérei, abszolút nem képes rendesen lenyelni. Kiköpi, öklendezik. Várom hogy ügyesebb és lelkesebb legyen, de az biztos hogy bőven elég még neki az anyatej, egyáltalán nem érdekli más étel. Ahogy a fejlettségét nézem, még 1-2 hónap szerintem mire érett lesz rá.
Kb egy hete elkezdett mondani ilyesmiket, hogy baba, tete, dede, stb, persze még nem tudatosan, de örülök azért hogy mondogat ilyeneket. Ákosnál biztosan hamarabb fog beszélni. Szegény Ákos még most is nagyon nehezen beszél, érdekes látni ahogy küzd azzal hogy összerakjon egy értelmes mondatot. Mintha a gondolatok amik a fejében vannak, nehezen tudnának szavakban megnyilvánulni. Sokat fejlődik ő is folyamatosan, most már azért mondatokban beszél, de nem jön neki folyékonyan, komoly agymunka mire elmond valamit, főleg ha bonyolultabb dologról van szó.
Zalán alvása már jópár hónapja elég fix. Nappal szerencsére nagyon hamar, már 3-4 hós kora óta Ákossal egy időben alszanak egy nagyobbat. Persze még most is sokszor kell visszaaltatni közben, de így alszik kb 2-2,5 órát. Az elején még délelőtt 2 rövidebbet, és délután is még egy rövidet aludt, később délelőtt is már csak egyet, a délutáni +1-et pedig 7,5 hós kora körül hagytuk el, most már bírja estig ébren.
Most 8 hósan, így alakulnak az alvások és szopik:
- Fél 7 és fél 8 között kel, ilyenkor nem szopizik, mert előtte pár órával evett
- 9 körül szopi
- 10-11 között fél-egy óra alvás
- Fél 12 körül szopi
- 1-kor szopi, majd kb 2-2,5 óra alvás
- Fél 5-kor szopi
- 6-kor szopi (itt aludt el még pár hete egy utolsó fél órára, de most már nem)
- Fél 8-kor fürdés, 8-kor szopi és alvás
Éjszaka borzasztóan alszik. Kb 3-5x kel szopizni, ez még hagyján lenne, de van olyan hogy nem akar visszaaludni. Nem sír ha felébred, csak forog, nézelődik, elmászkál, láthatóan teljesen éber, nem éhes. Persze nem hagyom hogy ezt csinálja, lefektetem hasra, hátára és fejére ráteszem a kezem és visszaaltatom. Ilyenkor szokott csak sírni, mert nem akarja, de nyilván nem fogom hagyni hogy éjszaka ébren legyen. Van hogy nagyon sokáig nem alszik vissza, ezek nagyon fárasztó éjszakák, de szerencsére nem az összes ilyen. Remélem hamar kinövi.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsinorka.blog.hu/api/trackback/id/tr5814875522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása