21 HÓNAPOS

 2015.05.22. 22:19

Végre most már igazán beindult a beszélőkéje! Sokan mondták még néhány hónappal ezelőtt, hogy 20-21 hónaposan kezdtek a gyerekeik hirtelen jobban és sokat beszélni, nehezen hittem el, hogy Nórinak is hirtelen beindul majd, de már be nem áll a szája. :) Minden nap mond új szavakat, megismétli amiket mondunk, akár három-négy szavas egyszerű mondatokat is összerak már. Ragozni még nem igazán tud, főleg mivel a szavak végét még sokszor levágja, de mindig egyre több szótagot mond ki. Olyan érdekes, ahogy a szavak tökéletesednek, pl. a Mazsi-ra hónapokkal ezelőtt még Ma-t mondott, aztán Mama lett belőle, aztán Mami, és most már Mazsi (bár a zs egy kicsit olyan selypítős, de az normális). A legtöbb szó ilyesmi módon fejlődik. És az az érdekes, hogy én hiába próbálom gyakoroltatni vele a helyes kiejtést, legtöbbször hiába igyekszik utánam mondani, nem úgy sikerül, viszont hetekkel később bekattan neki valami, és hirtelen kimondja helyesen, és onnantól már tudja. A k és g betűk is egyre többször sikerülnek. Ilyesmi egyszerű mondatokat mond, mint „Mazsi ott ül.”, „Fáj a nyaka.”, „Nóni oda áll.” stb. Nagyon szereti és sokat használja az „itt, ott, ide, oda” szavakat. Ha kíváncsi valamire, amit még nem ismer, rámutat és azt kérdezi, „Mi?” Sokat nevetünk azon, hogy ha valami olyat akar megnevezni, amit nem ismer, akkor azt mondja „Az a nem.” :) Most már biztos vagyok benne, hogy nyár végére, két éves korára már szinte tökéletesen fog beszélni, és ez nagyon megnyugtat.

Rengeteg Bogyó és Babócát olvasunk neki, szinte csak azt hajlandó olvasni, minden szereplőt név szerint tökéletesen ismer, apró részletekig elmondja hogy mik vannak a képen, mikor mi történik. Most már egyre több könyve is van belőle, nagyon szereti.

Kezdi a színeket is egyre jobban tudni, a piros és lila megy a legjobban, de a sárgát, kéket, zöldet is egyre többször felismeri. Minden nap nagyon sokszor rákérdezek különböző helyzetekben, hogy mi milyen színű, egy kis idő múlva ez is tökéletesedni és bővülni fog.

Lelkesen számol, ha együtt mondjuk akkor tudja sorban, hogy mi mi után következik, kb 10-ig. Ha egyedül számol, akkor legtöbbször azt mondja, „egy, hét, kilenc, hat”. :) Nyilván még nincs számfogalma, az még arrébb van.

Kezd egy kicsit csibész lenni, már bátrabb sok helyzetben, így azért néha van, hogy nem fogad szót, elszalad amerre nem szabad, bohóckodik. Könnyű felpörgetni, egy kis hancúrozás, szaladgálás, vagy más gyerekekkel való bohóckodás után alig bír megnyugodni. Ilyenkor ha komolyan beszél vele az ember, akkor könnyebben megnyugszik (de sokszor nehéz megállni nevetés nélkül, és azzal sikerül még jobban felpörgetni :) ). Azért ez még egy egészséges dolog, alapvetően azért szófogadó, nyugodt, hisztinek nyoma sincs.

Rengeteget sétálunk, és viszonylag sűrűbben járunk játszótérre is, nagyon szeret felmászni a játékokra, csúszdázni, és hát az örök kedvenc a hinta. Most már ügyesen motorozik, de ha sétáunk, sosem visszük a motort, azt csak a lakásban vagy az udvaron használja (szeretném ha a lábán sétálna többet). És nagyon ügyesen és pontosan dob labdával, jó nagyokat.

Sajnos az ekcémája még mindig megvan, most főleg a mellkasán, könyök- és térdhajlatában, hónalján van. Shea vajjal és grapefruitmag kivonattal kenem, néha szebb, néha csúnyább, de alapvetően nem múlik egyáltalán. Még mindig nem vettem észre hogy bizonyos ételektől lenne. Esténként most már 1,5 dl rizstejhez 0,5 dl rendes tejet keverünk neki. Azóta nem lett csúnyább az ekcémája, és előtte is bőven volt neki, úgyhogy nem hiszem hogy ettől van.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsinorka.blog.hu/api/trackback/id/tr567483718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása