20 HÓNAPOS

 2015.04.28. 20:52

Már rengeteg szót mond, és néhány hete elkezdett két szavakat összerakni. Általában saját magát kommentálja, hogy épp mit csinál (pl. "Nóni iszi", "Nóni épí", "Nóni aszi", "Nóni fe"), vagy valakit hív (pl. "Apa gyegye"). Mindig egyre jobban és többet beszél, néhányszor a k betűt is már sikerült jól mondania, de még azért legtöbbször sajnos t-t mond helyette. Ahogy g helyett is d-t, l helyett j-t (néha z-t, ez nem tudom miért van), stb. Már jól meg lehet őt érteni, minden nap rengeteget beszéltetem, a meséket is úgy olvasom neki, hogy rákérdezek, hogy mi történt és mik vannak a képeken. Szeretném, ha mindent értene, amit olvasok neki, és az egyszerűbb szövegű, témájúakat tényleg meg is érti, mert ha belekérdezek, jól válaszol. Kedvence a Bogyó és Babóca, napjában százszor elolvassuk, és magától is leül, sokáig olvasgatja egyedül. Sajnos még csak 3 könyv van meg belőle, de majd igyekszünk bővíteni. :)

Nagyon ügyesen építőkockázik, motorozik, mindenre felmászik. A járdáról vagy magasabb dolgokról még mindig csak kapaszkodva, bátortalanul lép le, pedig már régóta simán képes rá. A jó időben egyre többet sétálunk és vagyunk kint az udvaron, rengeteget szaladgál, játszik a kutyákkal. Sajnos játszótérre ritkán jutunk el, mert a közelben lévőn esténként rengeteg a részeg hajléktalan, oda nem viszem be. Most már szereztünk biciklis gyerekülést és bukósisakot is hozzá, úgyhogy messzebbre is el fogunk tudni menni. Szeretném az autót minél kevesebbszer használni, helyette inkább biciklizünk majd, amikor lehet.

Ha valami olyat kell csinálnunk, amit nem akar, akkor néha hisztizik. Pl. be kell jönni az udvarról, ki kell szállni a hintából, fel kell venni a benti cipőt. Ilyenkor soha nem szoktam neki engedni, viszont hagyom, hadd adja ki a mérgét, közben pedig beszélek hozzá, hogy miért kell ezt csinálni, és hogy mit fogunk azután csinálni. Ha valami rosszat csinál (pl. belenyúl a kutyák vizébe vagy ételébe), akkor is megmagyarázom neki, hogy azt nem szabad. Olyankor sírva szokott bólogatni, és mondani hogy jó, nagyon cuki szokott lenni. Teljesen tisztában van vele, hogy nem lett volna szabad, magára is haragszik, és aztán egy darabig nem is ismétli meg.

Még mindig nagyon sokat alszik, este fél 9 és 9 között alszik el, reggel 8 és 9 között kel. Délután 1 körül rakom le, és 1-2 órát alszik.

Az evéssel semmi gond nincs, rengeteget és szinte bármit megeszik. Napi 4x eszik, 9 körül reggeli (zabkása almával, joghurttal), 12-fél 1 körül ebéd, 4-kor uzsi (gyümölcs), 7-kor vacsi (kenyér mindenfélével).

Még mindig csak 12 foga van, sőt a felső 4-esek még mindig csak félig vannak kint. Furcsa, mert egy időben nagyon megindultak, de aztán mintha úgy maradtak volna. Fürdeni, hajat mosni imád, fogat mosni utál..

Sajnos az ekcémája nem múlt el, viszont most máshol van. Télen főleg a fenekén és combján volt, most a mellkasán és karjain van a legtöbb. Sajnos erre már kevésnek tűnik a homeopátia. A shea vajtól szebb szokott lenni, és grapefruitmag cseppeket is ajánlottak rákenni, attól is szebb lett, de el nem múlik. Viszket is neki, de szerencsére az egyik Bogyó és Babóca könyvben a bagoly doktor azt mondta, hogy nem szabad a pöttyöket vakarni, és ha oda is nyúl, rögtön elveszi a kezét, mondja hogy nem, és emlegeti a baglyot is. Ennek nagyon örülök, mert ha egyszer is megvakarja, utána nagyon csúnya lesz.

Nagyon várom a nyarat, hogy lent lehessünk Balatonon. Ott sokkal többet mozog majd a levegőn, minden nap fürödhet, úszhat, és a körülötte lévő sok ember biztos fejleszti majd a beszédben is.

Az uszodában egyre ügyesebb, imád menni és mindent vigyorogva csinál végig, nagyon sajnálom, hogy csak kéthetente tudunk menni. Jó lenne, ha nagyobb korában is úszna majd, ez nagyon jól megy neki, illik hozzá.

Szeptembertől szeretném, ha lenne időnk a Cserepesházba is járni valami foglalkozásra, nagyon jók vannak, csak nekünk rossz időpontban.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsinorka.blog.hu/api/trackback/id/tr837407294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása